Malmedy

Ubac, Pousseur, Marie-Anne Libert, Monsieur Hawarden

Ubac, surrealist, 1910 – 1985

Raoul Ubac, surrealist, fotograaf, schilder, beeldhouwer en etser is geboren op 31/8/1910. Zijn echte naam was Rolf Ubach. Hij leefde tot zijn achttien jaar in Malmedy dat in die tijd tot Pruisen behoorde. Hij doorkruiste Europa te voet om zich ten slotte in Frankrijk te vestigen.

Marie-Anne Libert, plantkundige, 1782 – 1865

De botanica en mycologe Marie-Anne Libert is in 1782 in Malmedy geboren. Ze is één van de eerste vrouwelijke fytopathologen. Zij behoort ook tot de eersten die de aardappelziekte “valse meeldauw” heeft beschreven.  Haar werk diende als bron voor het bekende werk van de Duitse mycoloog Anton de Bary. Natuurvrienden hebben in 1951 hun vereniging naar Marie-Anne Libert genoemd (Cercle naturaliste de M-A Libert).

Pousseur, componist, 1929-2009

Henri Pousseur is op 23 juni 1929 in Malmedy geboren.
Hij is bekend voor zijn elektronische muziek (studio’s Keulen in 1954 en Milaan in 1957). In 1957 onderwijst hij in Darmstadt, nadien in Keulen, Bazel en Buffalo. In 1970 keert hij terug naar België als leraar compositie. In 1975 wordt hij algemeen directeur van het koninklijke conservatorium van Luik. Hij sticht tevens samen met Pierre Bartholomée het Waals centrum voor muzikaal onderzoek en onderricht dat vandaag bekend staat als het Centre Henri Pousseur.
Zijn bekendste werk: in samenwerking met Michel Butor: « Votre Faust (1960-1968) ».
Henri Pousseur is op 79-jarige leeftijd overleden (6/3/2009). Het festival Ars Musica dat een week later te zijner eer zou plaatsvinden had geen postuum eerbetoon moeten zijn.
Hij heeft tevens het mannenkoor ” La Royale Malmédienne” geleid. Voor meer  info: Henri Pousseur

Monsieur Hawarden – Meriora Gillibrand, 1805-1863

In het midden van de 19e eeuw beging Meriora Gillibrand, een jonge aristocrate uit Parijs een passiemoord. Om het Franse gerecht te ontvluchten vestigde zij zich als man onder de naam Monsieur Hawarden in Ligneuville-Pont. Ze is nooit meer naar Parijs teruggekeerd en heeft zich nooit meer als vrouw aan de buitenwereld vertoond.  Haar graf op de begraafplaats van Ligneuville herdenkt deze tragische geschiedenis. Boeken (o.a. van Filip De Pillecyn) en films werden op haar levensgeschiedenis gebaseerd.

 


Foto : Het graf van Monsieur Hawarden – Meriora Gillibrand op de begraafplaats van Ligneuville.

share
< >